Du er ikke alene – få hjælp på et misbrugscenter

Misbrug af stoffer eller andre substanser ender for det meste fatalt for den misbrugsramte. Derfor er det vigtigt, at en misbrugsramt person får den rette hjælp i tide, førend det er for sent.

Hvornår er man misbruger?

Det øjeblik, hvor et forbrug af lægeordineret medicin, alkohol, narkotiske stoffer eller andre substanser har taget overhånd i en grad, så man har brug for et vist kvantum af pågældende stof for at kunne udføre de mest dagligdags gøremål – så er man at betragte som misbruger.

Når først afhængigheden har fået hårdt fat i én, slipper den ikke af sig selv, før man har givet slip på alt, hvad der ellers burde være det mest vigtige her i livet, eksempelvis familie, venner eller job. Og dette er begyndelsen på en nedadgående spiral, hvor den misbrugsramte risikerer at miste alt, og stoffet bliver det eneste eksistensgrundlag.

Hvordan kan man hjælpe en misbruger?

Når alkoholen, medicinen eller stofferne bliver det vigtigste i en misbrugsramt tilværelse, kræves der professionel hjælp for at få ham eller hende tilbage på det rette spor. Og desværre når mange mennesker at komme rigtig, rigtig langt ud i misbruget, førend der gribes ind fra omverdenens side.

Misbrug og afhængighed er nemlig omgærdet af et stort og ulykkeligt tabu, og selv de nærmeste omgivelser vil typisk udvise meget stor berøringsangst over for problematikken. Men hvis du er vidne til, at et andet menneske er på vej ud i et farligt misbrug, er det faktisk din menneskelige pligt at gribe ind. Er der andre i omgangskredsen, som har et på samme måde, er der grobund for et samarbejde omkring en eventuel intervention.

På et center til behandling af misbrug kan du få hjælp og vejledning til, hvorledes du skal håndtere denne situation. Du kan også finde rådgivning i forbindelse med planlægning af et afvænningsforløb for den misbrugsramte og dennes eventuelle familie. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk